COVID-19: Είναι ασφαλές να κολυμπήσετε σε δημόσια πισίνα;



Φυσικά είναι αναζωογονητικό να πηγαίνετε στην πισίνα, για μια βουτιά, για κολύμπι, για αναψυχή, ή ακόμα και για μαθήματα κολύμβησης. Αλλά με τη νέα πανδημία COVID-19,  πολλοί ρωτούν αν είναι ασφαλές να κολυμπήσουν. Ερωτήσεις όπως, μπορούμε να κολυμπήσετε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;, είναι το κολύμπι σε δημόσια πισίνα ασφαλές κατά τη διάρκεια της COVID-19; είναι η COVID-19  κίνδυνος για τις δημόσιες πισίνες; θα ανοίξουν οι πισίνες κατά τη διάρκεια της Covid-19;

Το βέβαιο είναι ότι κορωνοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει πρόσφατα ανατρέψει όσα γνωρίζαμε. Όλοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους πολλούς περιορισμούς που επιβάλλονται στην καθημερινή μας ζωή και στις δραστηριότητές μας, προκειμένου να βοηθήσουμε στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το «μείνετε σπίτι».

Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων, προκειμένου να μειώσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού. Μέχρι τώρα, έχουμε εξοικειωθεί με τις προτεινόμενες οδηγίες ασφαλείας και αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται και να ακολουθούνται όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα:

Αποφύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις και συγκεντρώσεις σε μικρότερους δημόσιους χώρους όπως παμπ, κινηματογράφους, εστιατόρια, θέατρα, μπαρ, κλαμπ, εμπορικά κέντρα κ.λπ.
Αποφύγετε συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς. 
Μείνετε σε επαφή χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη τεχνολογία, όπως τηλέφωνο, Διαδίκτυο και κοινωνικά μέσα.

Τα ίδια ισχύουν και για δημόσιες πισίνες και γυμναστήρια.
Πολλές χώρες κλείνουν πάρκα, εγκαταστάσεις αναψυχής και πισίνες. Είτε πρόκειται για την αποτροπή μεγάλων κοινωνικών συγκεντρώσεων ή / και την αποφυγή της επαφής με άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι να σας κρατήσουμε ασφαλείς. 

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει είναι ακόμα ασφαλές να κολυμπάτε ως μέρος της προπονητικής σας ρουτίνας υπό το φως της πανδημίας του κοροναϊού; Για εκείνες τις εγκαταστάσεις που είναι ακόμα ανοιχτές, οι επισκέπτες στις πισίνες υπενθυμίζονται να κάνουν ντους πριν από τη χρήση της πισίνας, να κάνουν ντους κατά την έξοδο από την πισίνα και να ακολουθούν τις απαραίτητες προφυλάξεις υγιεινής όταν επισκέπτονται δημόσιους χώρους για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, ανεξάρτητα από το αν η πισίνα είναι ανοιχτή ή όχι, το να αποφεύγετε τις δημόσιες πισίνες φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή προς το παρόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το επίπεδο χλωρίωσης των 15mg / L ως αρκετό για να σκοτώσει ιούς όπως ο ιός της πολιομυελίτιδας, οι ροτοϊοί και ο coxsackie, ενώ ένας  ιός όπως ο SARS-COV-2 θα απενεργοποιηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι οι κολυμβητές θα πρέπει να ακολουθούν τις προτεινόμενες οδηγίες υγείας και να αποφεύγουν εντελώς την πισίνα εάν αισθάνονται αδιαθεσία, έχουν υψηλή θερμοκρασία ή έχουν νέο συνεχή βήχα. Οι άνθρωποι αυτοί, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να μείνουν μακριά για να αποφύγουν την ενδεχόμενη μόλυνση άλλων. Κάποιοι μπορεί να μην συμφωνούν με αυτήν την έννοια, αλλά η καλύτερη επιλογή αν νιώθετε αδιαθεσία, είναι να μείνετε σπίτι και να μην πάτε σε μια δημόσια πισίνα επί του παρόντος.

Το CDC δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε μια σωστά χλωριωμένη και φιλτραρισμένη πισίνα. Οι συμβουλές και οι απαντήσεις που παρέχονται είναι χρήσιμες για κολυμβητές, προγράμματα κολύμβησης και χώρους κολύμβησης.

Ολόκληρη η καθοδήγηση:

Μπορεί ο ιός COVID-19 να εξαπλωθεί μέσω πόσιμου νερού;

Ο ιός COVID-19 δεν έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό. Οι συμβατικές μέθοδοι επεξεργασίας νερού που χρησιμοποιούν φιλτράρισμα και απολύμανση, όπως αυτές στα περισσότερα δημοτικά συστήματα πόσιμου νερού, θα πρέπει να απομακρύνουν ή να απενεργοποιήσουν τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Βρίσκεται ο ιός της COVID-19 στα κόπρανα;

Ο ιός που προκαλεί COVID-19 έχει εντοπιστεί στα κόπρανα ορισμένων ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19. Η ποσότητα του ιού που απελευθερώνεται από το σώμα (ρίχνεται) στα κόπρανα, πόσο καιρό αποβάλλεται ο ιός και αν ο ιός στα κόπρανα είναι μολυσματικός δεν είναι γνωστός. Ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 από τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου είναι επίσης άγνωστος. Ωστόσο, ο κίνδυνος αναμένεται να είναι χαμηλός βάσει δεδομένων από προηγούμενα κρούσματα σχετικών κορωνοϊών, όπως σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

Μπορεί ο ιός COVID-19 να εξαπλωθεί μέσω πισινών και υδρομασάζ;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω της χρήσης πισινών και υδρομασάζ. Η σωστή λειτουργία, συντήρηση και απολύμανση (π.χ. με χλώριο και βρώμιο) των δεξαμενών και των υδρομασάζ πρέπει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει τον ιό που προκαλεί το COVID-19.

Μπορεί ο ιός COVID-19 να εξαπλωθεί μέσω συστημάτων αποχέτευσης;

Το CDC εξετάζει όλα τα σχετικά δεδομένα. (Από το περ. Water Safety).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απολύμανση: Έχει πάντα επιτυχία;

Ποια μάσκα να φορέσω;